Houd bacteriën buiten de deur
Bacteriën houden van warmte, vocht en vuil.
Probeer deze dingen dus zoveel mogelijk te weren uit de keuken!
De keuken is wellicht de vuilste plaats in het hele huis, ook al maak je die vaak en grondig schoon.
De pannen, de tafelkleden, de koelkast, de broodrooster en zelfs restjes dragen allemaal een bepaalde graad van risico met zich mee.
Hier wat zaken op een rij en denken hierbij niet alleen aan de hygiëne, maar ook aan de veiligheid.
- was je handen na een toiletbezoek en als telkens je voedsel aangeraakt hebt.
- het is aan te raden een handdoek voor de handen en een theedoek voor de vaat te gebruiken.
Koken
- gebruik altijd schoon keukengerei, gereinigd met heet water en afwasmiddel.
- gebruik bij voorkeur snijplanken van kunststof, die je mee in de vaatwas kan steken! Wil je toch liever houten snijplanken, was ze dan goed af en steek ze regelmatig 3 tot 4 minuten in de magnetron op de hoogste stand!
- bak of kook de voeding goed - hierdoor worden de meeste ziekteverwekkende organismen vernietigd.
Afwassen
- als je met de hand afwast, doe dat dan met zo heet mogelijk water. Draag eventueel rubberen handschoenen zodat je de hitte beter verdraagt.
- doekjes en sponsen die gebruikt worden om de tafel af te vegen, de afwas mee te doen en de keuken mee schoon te maken zijn een ware haard van bacteriën. Zo'n afwasspons bevat wellicht de meeste bacteriën van alle spullen die je in huis hebt, inclusief je toilet, je laptop en alle deurklinken. Dat je er de hele keuken mee schoonmaakt, betekent vooral dat je de bacteriën verspreidt, zodat ze overal zitten.
- gebruik elke dag een schone vaatdoek. (gewassen op 60 graden) en koop regelmatig een nieuwe afwasborstel.
- laat vaatdoeken en sponsen altijd goed drogen, was ze op een hoge temperatuur en ververs ze regelmatig, liefst verschillende keren per week.