Tofu
Tofoe of tofu is een eiwitrijk sojaproduct. In Indonesië wordt het tahoe genoemd. In Nederland is de uitspraak overgenomen van het Japanse woord tōfu.
Het wordt veel gebruikt als vleesvervanger. De tofoe heeft doorgaans een witte kleur en smaakt redelijk neutraal, maar neemt gemakkelijk de smaak van andere ingrediënten over. Tofoe wordt daarom vaak gemarineerd (in bijvoorbeeld sojasaus) en vervolgens gebakken. Ook kan het verwerkt worden in broodbeleg, tofuburgers en andere vegetarische recepten.
Tofu is een calorie-arm en eiwitrijk product dat alle essentiële aminozuren, mineralen als natrium, kalium, calcium, fosfor, magnesium, ijzer, zink en vitamines als B1, B2 en B3 bevat. Tofoe is echter geen bron van vitamine B12, hoewel het in supermarktproducten soms kunstmatig wordt toegevoegd.
Gezond en gevarieerd eten
Het aanpassen van je eetpatroon hoeft niet ten koste te gaan van de smaak van gerechten. De recepten zijn makkelijk te maken.
De boodschappen doe je in je eigen supermarkt. Bij iedere module horen 7 gerechten. De categorieën zijn:
- vlees:
sukiyaki - gevogelte:
mie met kalkoen en champignons - vis:
gerookte paprika paella met schelvis en doperwten - vegetarisch:
tofu met paddenstoelencurry, sinaasappel-witlofsalade en zilvervliesrijst - soep:
Thaise noedelsoep - pasta:
penne met kip en prei - gezonde snackmaaltijd:
saté van rundergehakt met pandanrijst en roerbakgroenten