Kies je extra's
Je kunt de dag beginnen met een croissantje bij het ontbijt, dan de lokale specialiteit bij de koffie, lunch met een hamburger en patat onderweg, eind van de middag is het borreltijd dus wijn en met lokale borrelhapjes en dan diner in het hotel met als finish een heerlijke crème brûlée. Misschien overdrijf ik een beetje. Maar wie goed zijn best doet krijgt alle extraatjes er niet meer afgefietst of gelopen. Zelfs niet als je heel erg je best doet. Natuurlijk ga je op vakantie genieten van de dingen die je lekker vindt! En dat moet je ook zeker doen.
Maar betekent dat dat je alles iedere dag moet eten? Kies de dingen uit die je echt lekker vindt en verspreid deze over je vakantie. En geniet ervan. Kies je bijvoorbeeld voor een ijscoupe, laat dan je dessert staan.
Trek onderweg
Een lange autorit zorgt voor verveling. De verleiding is groot om de tijd te doden met snoepen en snaaien. Fruit is natuurlijk altijd goed. Je kunt het in een bakje doen en meenemen. Maar ook fruit wat je nog moet schillen kan je meenemen. Dat blijft langer goed.
Ook mag een bakje met allerlei soorten gedroogd fruit niet ontbreken. Lekker zijn gedroogde abrikozen, dadels en moerbeien.
Een life-saver bij hartige trek is een handje onbewerkte, ongezouten noten. Ook hiervan mag een bakje niet ontbreken, zo kan je de vette hap op tankstations weerstaan. De walnoot, amandelen, hazelnoten en pecannoten zijn mijn favorieten.
Veilig picknicken
Best gezellig, eten in de buitenlucht. Maar hou het vooral ook voedselveilig. Meestal verloopt er immers flink wat tijd tussen het moment waarop je het voedsel klaarmaakt en de maaltijd zelf, en dan zijn erbij warm weer een aantal voorzorgsmaatregelen nodig.
1. kiezen
Kies liever geen producten met rauw vlees, vis, kip of eieren. Bijvoorbeeld filet americain, een vlees- of vissalade, zelfgemaakte mayonaise of een tiramisu zijn risicovolle producten.
Kies liever voor producten die niet gemakkelijk bederven buiten de koeling. Onbewerkt fruit, harde kaas, jam, hardgekookte of gebakken eieren, koude quiche en brood zijn bijvoorbeeld lekkere én veilige producten.
2. bereiden
Besteed extra aandacht aan de bereiding van je picknick.
- was groente en fruit het liefst thuis grondig onder stromend water. Zeker als je het rauw eet.
- bereid de gerechten in de beste hygiënisch omstandigheden:
schoon keukengerei, handen wassen, kruisbesmetting vermijden. Zorg dat bereide producten goed gegaard zijn. Hoe minder kiemen op voorhand in het voedsel terechtkomen, hoe kleiner de kans op bederf. - eet warme producten (zoals quiche of pannenkoeken) direct na bereiden, óf zorg dat ze snel volledig zijn afgekoeld voordat je ze meeneemt. In lauwe producten vermenigvuldigen bacteriën zich snel.
- als je slaatjes, pasta's, vleesbereidingen, desserts enz. van te voren klaarmaakt, zet ze dan direct in de koelkast. Zo krijgen bacteriën geen kans om zich makkelijk te vermeningvuldigen.
Haal de gerechten zo laat mogelijk uit de koelkast.
3. koel bewaren
Beleg zoals paté, filet américain, tonijn- of kipsalade, rauwe groenten en dergelijke moeten bij de geschikte temperatuur (max. 4°C) bewaard worden. Rauw gehakt vlees en gerookte vis moeten ook bij max. 4°C bewaard worden; charcuterie, verse kaas, hardgekookte eieren en rauwkost bij max. 7°C.
- haal gekoelde producten pas kort voor vertrek uit de koelkast. Bewaar alle bederfbare producten zo mogelijk in een koelbox of koeltas.
- hoe laad je je koelbox? Bij een “klassieke” koelbox of koeltas zet je de gerechten onderin en plaats je de (meestal blauwe) koelelementen er bovenop. Koude lucht is immers zwaarder dan warme en zo zakt de koelte letterlijk naar beneden. Elektrische modellen zet je best een tijdje op voorhand aan zodat het vanbinnen goed fris is. En na het vullen onmiddellijk het deksel erop!
- probeer tot voor het moment van de maaltijd de koelbox zoveel mogelijk gesloten te houden, zeker bij erg warm weer. Zet de koelbox in de schaduw, leg er eventueel nog dekentje met een bleke kleur bovenop.
- gooi producten die je normaal gesproken in de koelkast bewaart, weg als deze langer dan twee uur ongekoeld zijn bewaard
4. Hygiëne
- zorg dat alle gerechten zijn verpakt in goed afgesloten bakjes als je ze vervoert.
- picknicktafels zijn vaak niet heel erg schoon. Maar met een tafelkleed is dat zo opgelost. Dat geldt natuurlijk ook als je op het gras gaat zitten.
- handen wassen voor het eten blijft belangrijk. Als is dat onderweg niet altijd mogelijk. Anti-septische doekjes kunnen in dat geval een oplossing zijn.
- houd voedsel zoveel mogelijk afgedekt om het tegen insecten en ander ongedierte te beschermen. Laat potjes en bakjes niet langer openstaan dan noodzakelijk.