Kerrie
Kerrie is een mengsel van specerijen en ook wel de naam voor de daarmee bereide gerechten. Het woord 'kerrie' is een verbastering van het Tamil-woord kari (Engels: curry), dat saus betekent.
In Nederland is kerrie doorgedrongen in allerlei kant-en-klare kerriesauzen en -poeders. De smaak van de vernederlandste kerrie wijkt af van de smaak in originele Indiase kerriegerechten
Kerrie wordt vooral in India, Engeland, Pakistan, Maleisië en Suriname gebruikt. De scherpste kerriemengsels uit India zijn afkomstig uit Madras en Kerala. In India wordt naast gele kerrie ook een rode kerrie gebruikt, waarbij de rode kleur afkomstig is van rode pepers. In het algemeen geldt: hoe roder, hoe heter.
De smaak van kerrie komt het beste tot zijn recht als het kruidenmengsel eerst heet gebakken wordt met bijvoorbeeld fijngesneden ui, en daarna pas de groenten of het vlees toegevoegd worden.
De samenstelling van kerriepoeder varieert sterk. In elk geval zitten in kerriepoeder de volgende specerijen:
- gember, ook wel djahé genoemd
- kardemon
- koriander of wel ketoembar
- kruidnagel of wel tjenkeh
- kummel of wel karwij
- kurkuma, zorgt voor de gele kleur van de kerrie, ook wel geelwortel genoemd
- komijn of wel djinten
- zwarte peper
Gezond en gevarieerd eten
Het aanpassen van je eetpatroon hoeft niet ten koste te gaan van de smaak van gerechten. De recepten zijn makkelijk te maken.
De boodschappen doe je in je eigen supermarkt. Bij iedere module horen 7 gerechten. De categorieën zijn:
- vlees:
gemarineerde runderreepjes met zilvervliesrijst - gevogelte:
kip met rode curry en cashewnoten en zilvervliesrijst - vis:
kerrienoedels met tilapia en groente - vegetarisch:
omelet met lente-ui, aardappelsalade en smakelijke wortelen - soep:
Balinese groentesoep - pasta:
pasta met pesto en garnalen met seizoensgroente - gezonde snackmaaltijd:
vegetarische chili met boontjes, seizoensgroente, guacamole en maïschips