Wetenschappelijk bewijs
Er wordt veel geschreven over voedsel. Het is niet altijd duidelijk wat nu waar is en wat niet waar is. Wanneer je de artikelen leest denk je misschien dat het zou kunnen dat het waar is. Er wordt ook heel veel uitgeprobeerd. De conclusie kan dan zijn dat het waar is wat gezegd wordt. Helaas is dat niet altijd waar. De reden is heel eenvoudig. Je begint ergens aan en je wilt dat het lukt. Al heel snel geeft je lichaam het signaal dat iets werkt. Vaak is er geen wetenschappelijk bewijs voor.
Er wordt vaak gezegd dat je van chocolade puistjes krijgt. Het kan zijn dat dat bij jou zo is. Maar er is nog nooit onderzoek naar gedaan. Vanuit wetenschappelijk oogpunt wordt er dan geen conclusie getrokken dat je van chocolade puistjes krijgt.
Pas op voor hypes
Een gezond eetpatroon heeft veel kenmerken: deze is volwaardig (biedt je alle voedingsstoffen die je nodig hebt), is afwisselend, gevarieerd, iets waar je van kunt genieten, met aandacht van kunt eten en waarbinnen je de juiste hoeveelheden kunt eten op geleide signalen vanuit je lichaam, zoals eetlust en verzadiging.
Bewust met je gezondheid omgaan, hierbij voedselkeuzes maken die bij jou passen, is prima. Die keuzes hoeven ook niet voor iedereen hetzelfde te zijn. Maar pas op met het streng vermijden van producten. Het strikt volgen van een voedselhype en het daarmee rigide omgaan met eten. Op dat moment dreigt ‘gezond’ inderdaad ‘ongezond’ te worden. En dit voedt de eetstoornis in veel gevallen.
Dus pas op voor voedingshypes.