Kan je verslaaf raken aan suiker?
Uit een aantal experimenten met ratten zou blijken dat suiker, net als tabak en alcohol, een verslavend effect heeft. Het is niet aangetoond dat dit ook voor mensen geldt. Voor verslaving aan suiker is geen enkel wetenschappelijk bewijs gevonden. Maar suiker kan wel het serotonine-gehalte in de hersenen beïnvloeden. Serotonine staat voor een gevoel van welbevinden en zou ook onprettige gevoelens kunnen verdrijven. Dat is dus positief te noemen. Maar wie daarin doorslaat en veel meer energie gaat gebruiken dan hij nodig heeft, kan met overgewicht te maken krijgen. In dit kader spreken we eerder van een compensatie dan van een verslaving.
Zoetstoffen
Tegenwoordig wordt suiker in allerlei producten vervangen door zoetstoffen. Ze bevatten weinig of geen calorieën en veroorzaken geen tandbederf. Bekendst zijn de intensieve zoetstoffen met een zoetkracht veel hoger dan suiker, zoals aspartaam, sacharine, cyclamaat, Acesulfaam K en sucralose. Regelmatig duiken berichten op dat deze producten kanker en tal van andere kwalen zouden veroorzaken, maar daarvoor bestaat tot nu toe geen enkel bewijs.
Voor deze intensieve zoetstoffen bestaan wel ADI ( = Acceptable Daily Intake of aanvaardbare dagelijkse dosis) uitgedrukt per kg lichaamsgewicht. Zelfs indien overschreden is er niet onmiddellijk gevaar voor de gezondheid. In het kader van overgewicht en voor mensen die hun suikerinname willen beperken, zijn deze zoetstoffen een perfect alternatief voor suiker.
Daarnaast bestaan er ook nog extensieve zoetstoffen, de polyolen of suikeralcoholen zoals maltitol, lactitol, sorbitol, isomalt, xylitol. Hun zoetkracht is gelijk of minder dan suiker en ze leveren ongeveer de helft van de calorieën van gewone suiker. Deze zoetstoffen worden vooral gebruikt bij de productie van kauwgum, snoepjes, eventueel chocolade en koekjes, ... zonder suiker.