Eieren
Sinds mensenheugenis wordt het ei al gegeten door zowel mens als dier. Alle vogeleieren zijn eetbaar voor de mens, ook de schaal. De schaal is een goede bron van calcium, maar die wordt niet zo veel gegeten.
Alle vogeleieren zijn voor de mens eetbaar.
Over het algemeen eten we voornamelijk kippeneieren.
Er worden ook ganzen- en eendeneieren gegeten. In beschuit zitten bijvoorbeeld eendeneieren. Het kwartelei is klein en kan gevuld worden als leuk hapje.
Een kippenei is 2 à 3 weken houdbaar, gekoeld langer.
De inhoud van een ei wordt struif genoemd.
In Nederland werden in 2002 gemiddeld 184 kippeneieren per persoon gegeten. Vaak werden deze eieren gekookt, gebakken of gepocheerd. Maar ook verwerkt in koek, gebak, pasta en beschuiten.
Eidooiers werken als emulgator en vormen met wat olie en azijn een emulsie: mayonaise.
Veel mensen verkiezen het ei van een kip die wat meer leefruimte heeft boven het ei van een kip in een legbatterij.
Gezond en gevarieerd eten
Het aanpassen van je eetpatroon hoeft niet ten koste te gaan van de smaak van gerechten. De recepten zijn makkelijk te maken. De boodschappen doe je in je eigen supermarkt. Bij iedere module horen 7 gerechten. De categorieën zijn:
- vlees:
Thaise vleeskoekjes met Chinese kool met gember en mie - gevogelte:
pilav met kip en komkommersalade - vis:
kabeljauw in bakpapier met zilvervliesrijst - vegetarisch:
Thaise gebakken rijst met ei en komkommersalade - soep:
courgettesoep met zalm en volkoren brood - pasta:
gnocchi met vleessaus en seizoensgroente - gezonde snackmaaltijd:
in de oven gebakken kipvingers met honing-mosterd dipsaus en seizoensgroente en stokbrood