Gevulde maag
Als je boodschappen gaat doen, is het verstandig om dat te doen als je een gevulde maag hebt. Het probleem is dat als je trek hebt, dan is de kans dat je meer koopt van wat je eigenlijk niet nodig hebt groot. En vaak zijn het ook producten die niet zo gezond zijn.
Het is nog beter om een lijstje te maken en je daar aan te houden.
Zorg ook dat je niet elke dag boodschappen hoeft te doen. Als je elke dag in een winkel komt, loop je de kans dat er elke dag iets in je winkelwagentje belandt wat je niet wilde kopen.
eet met het seizoen
Je merkt het bijna niet meer, maar ieder seizoen heeft zijn eigen groenten- en fruitaanbod. Veel producten komen van landen hier ver vandaan. En dat is heel belastend voor het milieu.
De seizoensproducten zijn volop verkrijgbaar en ook nog eens gunstig geprijsd. Ook het milieu vaart er wel bij.
Plan je maaltijden
Iedere week maak ik het menu. Ik doe dat voor de hele week. En ook de boodschappen zijn voor de hele week.
Ik vind dat handig. En soms heb ik voor 10 dagen inspiratie en soms voor 4 dagen. Dan heb ik wat hulp nodig.
Ik check de koelkast, de vriezer en de voorraadkast of er nog iets in huis is waar ik wat van kan maken. Weggooien is zonde.
Mijn menu schrijf ik op een kleine kalender. Die kalender staat altijd in de keuken met de recepten voor de week erbij.
Aan de hand van het menu kan ik makkelijk opschrijven wat ik verder nog nodig heb voor de komende week. Daarmee voorkom ik dat ik mijn winkelwagentje vul met producten die ik niet nodig heb. En dat ik weer terug naar de winkel moet voor de producten die ik wel nodig heb.
Natuurlijk werkt deze methode ook voor een boodschappenlijstje voor een planning van 3 dagen als je dat beter uit komt.
In de bijlage vind je een eenvoudige maaltijdplanner.