Kip
Kip is een van de meest gegeten vleessoorten ter wereld. Kip wordt als (onderdeel van een) maaltijd zoals lunch en diner gegeten. Vaak ook als specialiteit in een restaurant of tijdens feestdagen zoals Pasen en Kerstmis. Kippenvlees wordt, net als het vlees van ander gevogelte, witvlees genoemd. Dit in tegenstelling tot rood vlees van bijvoorbeeld rund of varken.
Kippenvlees kan op veel manieren bereid worden als voedsel.
Kip kan worden gebakken of gebraden, gegrild of in een oven verder worden gaar gestoomd. Er zijn verschillende onderdelen van de kip die we eten:
- hele kip, al of niet gevuld
- kippenpoot/kippenbout
- kippenvleugel (een variant hiervan zijn "hot wings", een pittige kippenvleugel)
- drumstick (het onderste gedeelte van de bout van de kip, voor bij buffetten of als borrelhapje)
- kippendij (bil van de kip, malser dan kipfilet)
- kipfilet
- kippenlever
In gegrilde vorm is kip geen vet vlees. Sporters kiezen soms voor kippenvlees vanwege de hoeveelheid eiwitten en het in verhouding beperkte vetpercentage.
Gezond en gevarieerd eten
Het aanpassen van je eetpatroon hoeft niet ten koste te gaan van de smaak van gerechten. De recepten zijn makkelijk te maken.
De boodschappen doe je in je eigen supermarkt. Bij iedere module horen 7 gerechten. De categorieën zijn:
- vlees:
couscous met lamsvlees en munt - gevogelte:
snelle kipgoulash uit de wok met sperziebonen - vis:
vis tikka masala, broccoli en zilvervliesrijst - vegetarisch:
auberginetajine met kikkererwten - soep:
oosterse kippensoep met noedels en taugé - pasta:
spaghetti met bonenbolognese en salade - gezonde snackmaaltijd:
volkoren wrap met groente en sardientjes