Falafel
Falafel is een gerecht uit het Midden-Oosten bestaande uit gefrituurde balletjes van gestampte kikkererwten en/of tuinbonen. Het gerecht is bedacht door Kopten in Egypte om in de vastentijd als vleesvervanger te dienen.
Traditioneel wordt het vooral gegeten in het Midden-Oosten, maar tegenwoordig wordt het in toenemende mate ook in het Westen verkocht. Shoarmazaken verkopen het als een vorm van fastfood in een broodje (pitabroodje of Turks brood, met salade en saus) of als schotel (meestal met saus, salade en friet). De sauzen die meestal bij falafel geserveerd worden zijn taratoorsaus (op basis van tahin), hummus, uiensaus, yoghurtsaus, knoflooksaus of een pittige saus.
In het Midden-Oosten wordt de falafel ook wel van gedroogde tuinbonen gemaakt, eventueel met een handvol kikkererwten erdoor. In Egypte gebruikt men vaak alleen bonen. Nadat Israël als land was opgericht werd falafel als nationaal gerecht geadopteerd. Sommige Palestijnen maken bezwaar tegen deze toegeëigend van wat zij zien als hun gerecht.
Gezond en gevarieerd eten
Het aanpassen van je eetpatroon hoeft niet ten koste te gaan van de smaak van gerechten.De recepten zijn makkelijk te maken.
De boodschappen doe je in je eigen supermarkt.
Bij iedere module horen 7 gerechten.
De categorieën zijn:
- vlees:
stoofpotje met vlees, champignons en aardappeltjes - gevogelte:
chow mein kip - vis:
zeebaarsfilet in bakpapier met zilverliesrijst en seizoensgroente - vegetarisch:
noedels met groente en omeletreepjes - soep:
tomatensoep - pasta:
pasta mediterranea met salade - gezonde snackmaaltijd:
linzenfalafel met brood en groenten