voor 2 personen
ingrediënten
½ bloemkool
2 teentjes knoflook
1 theelepel ui
1 groot ei
1 eetlepel olijfolie
gedroogde oregano
gedroogde basilicum
gemberpoeder
chili peper
een snufje zout
voor de topping bijvoorbeeld:
tomatensaus
paprika
champignons
uien
kerstomaatjes
courgette
bereiding
Snijd en was de bloemkool en zorg ervoor dat hij daarna zo droog mogelijk is. Hierna maal je de bloemkool fijn in de keukenmachine. Het zal een beetje korrelig worden. Doe de bloemkool-korrels in een magnetronschaal en verwarm dit voor 5 tot 8 minuten. Dit doe je om ze veel mogelijk vocht uit de bloemkool te onttrekken. Laat het dan even afkoelen.
Als de bloemkool grotendeels is afgekoeld pak je een schone theedoek. Leg de bloemkool in de theedoek en vouw de theedoek dicht door de hoeken bij elkaar te pakken en vouw de rest erbij. Draai de theedoek strak aan en pers al het vocht eruit. Als al het vocht uit de bloemkool is geperst, vouw je de theedoek open en roer je de bloemkool los. Hierna vouw je de theedoek weer dicht en pers je nog een keer de rest van het vocht eruit. De bloemkool heeft nu bijna dezelfde substantie als meel.
Stamp de knoflook en ui helemaal fijn tot een puree. Doe je bloemkool in een mengkom en voeg de knoflook, ui, ei, olijfolie, basilicum, oregano, chili peper, gemberpoeder en zout toe. De kruiden voeg je toe op gevoel. Niet te vee, maar zeker niet te weinig.Roer alles goed door elkaar tot het op een deegbal lijkt. Bekleed de bakplaat met bakpapier. Bestrijk het papier met een beetje olijfolie zodat de pizzabodem straks niet blijft plakken. Leg de bloemkool-deegbal op het bakpapier en druk je hem plat zodat je een mooie pizzabodem vorm krijgt. Maak de pizzabodem niet te dun en ook niet te dik, want dan valt ie uit elkaar. Een bodem van 5 mm is goed.
Verwarm de oven voor op 200 graden. Bak de pizzabodem 15 minuten in de oven. De pizzabodem is na 15 minuten goudbruin.
Draai de bodem nu om zodat je de onderkant van de bodem nog 3 minuten goudbruin kunt bakken.
Dan is het tijd om de pizzabodem te beleggen met wat je zelf lekker vindt.Bijvoorbeeld:
Besmeer de bodem met tomatensaus. De meeste pizza hebben een dun laagje tomatensaus. Plakjes courgette, dunne reepjes paprika, plakjes champignon en reepjes ui.
Als je pizzabodem versierd is, doe je de pizza nog 8 minuten de oven in.