In de stabilisatiefase mag je meer eten dan in de afvalfase. In deze fase werk je naar de tijd dat je weer teruggaat naar je dagelijkse routine.
Je mag een boterham toevoegen aan je ontbijt. En de soepen uit fase 2 bevatten stoffen die meer verzadigen.
Of je kiest voor een soep uit fase 1 met bijvoorbeeld rijst, linzen of pasta. Er is keus genoeg.
Ook in de stabilisatiefase is het de bedoeling dat je goed functioneert in je dagelijks leven. Het meeste resultaat krijg je als je het dagmenu precies volgt. De kans dat je trek krijgt in de stabilisatiefase is kleiner maar je kunt beter voorbereid zijn.
Bij trek kun je eerst checken of je honger niet verwart met dorst.
Kies voor water en voor thee. Wil je iets meer bite, neem dan een extra kopje koffie.
Meer water en thee drinken zal het resultaat niet nadelig beïnvloeden.
Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je echt trek hebt. En dat je echt iets moet eten.
Groenten en fruit is altijd goed.
Er is heel veel keus. Varieer in smaken, kleur en structuur.
Een extra portie groenten en fruit zal geen of weinig effect hebben op het resultaat.
In de stabilisatiefase kan de tijd tussen het ontbijt en de lunch lang zijn. Zeker als je vroeg ontbijt. Tussendoor staat een kopje thee en een kopje koffie gepland. Dat is weinig.
Ik kan me voorstellen dat je dat je dan trek hebt.
Je kunt fruit of groente eten. Maar als niet werkt kun je een extra boterham toevoegen.
Als je meer energie nodig hebt om je dagelijkse werkzaamheden te doen, zal het geen nadelige gevolgen hebben voor je eindresultaat.
De truc uit de afvalfase om een product van een menu achter te houden voor een later moment werkt ook in de stabilisatiefase.
Wat ik ook nog wel eens doe is een element van een maaltijd achterhouden voor een later moment (een eerder moment kan natuurlijk ook).
Ik houd graag de yoghurt of de kwark van het avondeten achter de hand.
Zo kan ik om een uur of 8 nog iets eten bij een kopje thee. Bijvoorbeeld na het sporten.
Wat ook kan is voor het sporten een schaaltje yoghurt eten. En na het sporten de soepmaaltijd.
Door geen extra voedsel toe te voegen maar het handiger te verdelen heeft het geen invloed op het eindresultaat.