Aubergine
De aubergine is een plant uit de nachtschadefamilie (net als de aardappel en de paprika). De plant komt van oorsprong uit Myanmar en werd door de Arabieren in de middeleeuwen in het Spaanse Andalusïe geïntroduceerd. In het midden van de 15e eeuw werd de aubergine vanuit Spanje in Europa geïntroduceerd. Sinds enige tijd wordt deze groente ook volop door Nederlandse tuinders geteeld. In China en India is deze groente al duizenden jaren bekend.
In Nederland heeft de meest verkochte aubergine een glanzende donkerpaarse schil. De smaak is bitter tot neutraal en zit voornamelijk geconcentreerd in de schil. De aubergine kan daardoor met bijna elk ander ingrediënt gecombineerd worden. Populaire combinaties zijn tomaat, knoflook en basilicum.
Bekende gerechten met aubergines zijn onder meer:
- moussaka uit de Griekse keuken,
- mutabal en baba ganoesj uit de Libanese keuken,
- melanzane alla parmigiana uit de Italiaanse keuken,
- escalivada uit de Catalaanse keuken,
- ratatouille uit de Provençaalse keuken
Gezond en gevarieerd eten
Het aanpassen van je eetpatroon hoeft niet ten koste te gaan van de smaak van gerechten. Bij iedere module horen 7 gerechten.
De recepten zijn makkelijk te maken. De boodschappen doe je in je eigen supermarkt. De categorieën zijn:
- vlees:
moussaka - gevogelte:
kip op jagers wijze met zilvervliesrijst en sperziebonen - vis:
visfilet uit de braadzak met wortelsalade en aardappelpuree - vegetarisch:
geroerbakte vegetarische reepjes met paksoi en zilvervliesrijst - soep:
pasta e fagioli op zijn Napolitaans en groente van het seizoen - pasta:
pasta met spinazie en kip met groente van het seizoen - gezonde snackmaaltijd:
Argentijnse burger met zoete aardappel, spitskool en chimichurri met sperziebonen