Quinoa
Quinoa is een eenjarige plant uit de amarantenfamilie. Quinoa komt van nature voor in Zuid-Amerika. De gecultiveerde variant vormt op dit continent al lange tijd een belangrijke voedselbron. Quinoa wordt in het Nederlands op verschillende manieren uitgesproken: letterlijk: kie-no-a,
Wat betreft eiwitsamenstelling lijkt quinoa sterk op melk. Alle essentiële aminozuren zijn aanwezig, in een voor mensen bijna perfecte balans. In vergelijking met granen is quinoa rijk aan vitamines B2 en E en de mineralen ijzer, koper en magnesium. Het calciumgehalte daarentegen is relatief laag. Quinoa bevat verder overwegend onverzadigde vetzuren. De samenstelling is ongeveer 15% eiwit, 6% vet, 60% koolhydraten, 3% vezel en 12% water.
Quinoabloem is zeer geschikt om de verteerbaarheid van zetmeelrijke voeding te verbeteren. Quinoa wordt op vele manieren toegepast in levensmiddelen.
De consumptie van quinoa is de afgelopen jaren enorm gestegen. Dat komt omdat het door foodies staat aangemerkt als superfood. De prijs is door de populariteit ook behoorlijk gestegen. Zozeer zelfs, dat de prijs van dit voedsel in Peru en Bolivia is verdrievoudigd. Met als gevolg dat de lokale bevolking het steeds moeilijker krijgt om voor hun basisvoedsel te betalen.
Gezond en gevarieerd eten
Het aanpassen van je eetpatroon hoeft niet ten koste te gaan van de smaak van gerechten. Bij iedere module horen 7 gerechten.
De categorieën zijn:
De recepten zijn makkelijk te maken. De boodschappen doe je in je eigen supermarkt.
- vlees:
mie met oosterse varkensvleesreepjes - gevogelte:
kip kiev met patat en sperziebonen - vis:
visragout met kruiden en doperwtjes met wortelen en aardappelen - vegetarisch:
quinoa met groente en tofu in zoetzure saus - soep:
oosterse soep met biefstuk, sugarsnaps en choisam - pasta:
spaghetti alla puttanesca, gegrilde kipfilet en seizoensgroente naar keuze - gezonde snackmaaltijd:
gehakttaart met lente-uitjes en tomatensalade