Het nut van vezels
Veel vezels eten is gezond. Sommige vezels hebben een gunstig effect op je cholesterolgehalte. Daarmee verklein je het risico op hart- en vaatziekten. Vezels uit granen lijken het risico op diabetes type 2 te verkleinen. Vezels zijn belangrijke stoffen voor een gezonde spijsvertering. Ze zetten je maag en darmen flink aan het werk. Omdat ze niet of slecht verteerbaar zijn, geven ze je een langdurig verzadigd gevoel. Dat is erg belangrijk, want doordat je geen trek meer hebt, eet je niet te veel en heb je minder de neiging om te gaan snoepen.
Dus met het eten van voldoende vezels is het gemakkelijker om een gezond gewicht te krijgen of te houden.
Je hebt 14 gram vezels per 1000 kcal nodig.
Zo krijg je voldoende vezels
Tip 1: Kies vaker voor volkorenproducten
Kies bij brood vooral volkorenbrood en als je pasta eet, neem dan volkorenpasta. Daar zitten meer vezels in dan andere soorten brood en pasta. Zilvervliesrijst bevat ook meer vezels dan andere rijstsoorten.
Tip 2: Varieer tijdens het ontbijt
Naast volkorenbrood kan je ook kiezen voor yoghurt met vezelrijke ontbijtgranen zoals muesli of all bran. Of wat dacht je van een keertje een snee roggebrood? Met groente of fruit op brood kan je ook variëren. Je krijgt dan extra vezels binnen.
Tip 3: Varieer met salade
Met sla alleen maak je nog geen salade. Voeg er bijvoorbeeld vleestomaten, komkommer of paprika aan toe. Dan ben je al goed bezig. Met gekookte volkorenpasta er doorheen wordt de salade een goede lunchmaaltijd.
Tip 4: Eet veel groente en fruit
Het is bekend dat in groente en fruit veel vitamines en mineralen zitten. Maar wist je al dat er ook veel vezels in zitten? Je kan er dus eigenlijk nooit genoeg van eten. Neem daarom bijvoorbeeld snacktomaatjes, minikomkommer of gewoon een lekkere appel als tussendoor.
Tip 5: Neem ouderwets lekkere peulvruchten of zemelen
Er zijn veel producten die we vaker op het menu kunnen zetten om zo meer vezels binnen te krijgen. Zet eens peulvruchten als bruine bonen, kapucijners of linzen op tafel. Deze oude, vertrouwde peulvruchten zijn vezelrijk en bevatten daarnaast veel eiwitten. Als onderdeel van het ontbijt of het nagerecht kun je ook zemelen kiezen. Deze stukjes van granen zijn rijk aan voedingsvezels en kunnen prima in de yoghurt.