Natuurlijk is het de bedoeling dat wat je eet ook lekker is. Daar zijn verschillende mogelijkheden voor.
Er is een grote variëteit aan groente en fruit. Kies voor de soorten die in het seizoen zijn. Die zijn volop verkrijgbaar, vers en goedkoop.
Je bereid de producten en maak ze op smaak met kruiden en specerijen. Pas op met zout.
Groenten
Er zijn heel veel soorten groenten. Alle soorten hebben eigen stoffen die gunstig zijn voor ons functioneren. Ze bevatten vezels, vitaminen, mineralen, antioxidanten. En nog veel meer. Gebruik ze vooral zo vers mogelijk. Eet ze rauw als dat kan. Of kook of stoom ze kort.
- Knolfook
- Asperges
- Bieten
- Snijbiet
- Broccoli
- Artisjokken
- Wortelen
- Bloemkool
- Savooiekool
- Komkommer
- Uien
- Sperziebonen
- Venkel
- Champignons
- Witlof
- Kropsla
- Aubergine
- Pastinaak
- Paprika
- Doperwten
- Tomaten
- Prei
- Raapjes
- Radijsjes
- Schorseneren
- Bleekselderij
- Spinazie
- Topinambur
- Pompoen, diverse soorten
- Courgette
Kruiden
Om je gerechten nog lekkerder te laten smaken kun je kruiden gebruiken. Met de kruiden kun je iets, bijvoorbeeld de gewone gekookte worteltjes, een mediterraan tintje geven. Door het gebruik van kruiden heb je vaak minder zout nodig.
- Peterselie
- Bieslook
- Basilicum
- Munt
- Tijm
- Salie
- Laurier
en heel veel andere kruiden
Specerijen
Om je gerechten nog lekkerder te laten smaken kun je specerijen gebruiken. Met de specerijen kun je iets, bijvoorbeeld met een gewone Hollandse bloemkool, een Indiase curry maken. Door het gebruik van kruiden heb je vaak minder zout nodig.
- Peper
- Curry
- Curcuma
- Nootmuskaat
- Paprikapoeder
- Gember
- Komijn
en heel veel andere specerijen
Zout
Zout is een smaakmaker en een smaakversterker. Zout is een product waar we over het algemeen gezien te veel van gebruiken.
Het advies om niet meer dan 6 gram per dag te gebruiken. Gemiddeld gebruiken we 7 - 9 gram per dag. Te veel dus.
We kunnen ook niet zonder het natrium in het zout, maar om voldoende natrium binnen te krijgen hebben we aan 1 gram per dag meer dan genoeg. Pas dus op met het gebruik van zout. Gebruik vooral niet te veel.
Wil je op je zout gebruik letten? Gebruik dan minder zout. Vervang het zout door kruiden en specerijen. Je went heel snel aan de smaak.
Er bestaat ook kruidenzout. Dit kruidenzout bevat zout maar ook kruiden. Daardoor krijg je minder zout binnen en toch een lekkere smaak door de kruiden.