Belonen is het effectiefste middel om
gedrag te veranderen.

Het veranderen van gedrag is een van de moeilijkste dingen die je kunt doen. Denk aan stoppen met roken, meer bewegen, het eten van dagelijks aanbevolen hoeveelheid groenten en fruit, minder snoepen, minder drinken, enzovoort.

Het vergt tijd en doorzettingsvermogen om je oude ongezonde of ongewenste gewoonten aan te passen in blijvende gezonde en gewenste gewoonten. Dat lukt vaak wel enige tijd maar het blijvend veranderen blijft lastig. Gemiddeld houden we het een dag of 12 tot 16 vol.

Het is dan niet alleen belangrijk dat je een goede reden hebt om te veranderen maar ook belonen is belangrijk.
Belonen is het effectiefste middel om gedrag te veranderen. Voor de duidelijkheid, je beloont het nieuwe, gewenste gedrag. Niet het resultaat.

Dus je beloont jezelf als je een dag niet gerookt hebt of een dag groente en fruit hebt gegeten.
Je kunt geld in een potje stoppen en sparen voor iets. Dat kan iets kleins zijn bijvoorbeeld een tijdschrift. Of een avondjes bioscoop en dan moet je langer doorsparen.

Je kunt ook op een kalender bijhouden wanneer je het gewenste gedrag hebt vertoond.
Een krulletje of stempel op de kalender als je niet gedronken of gerookt hebt. Op een kalender heb je een mooi overzicht.

Om je te helpen heb ik de gezonde gewoonten planner gemaakt. Dit is een kalender met vakjes voor elke dag. Wanneer je bijvoorbeeld een dag een half uur gewandeld hebt, zet je met je stift een krulletje op de dag. Na een maand kun je heel mooi zien hoe vaak je goed bezig bent geweest.

Vraag ‘m aan, print de planner en begin gelijk met werken aan je gezonde gewoonten.

Vraag ‘m aan, print de planner en
begin gelijk  met werken aan
je gezonde gewoonten.